İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Dışarıda Yemek Yerken Gıda Alerjilerine Dikkat

gelişim üniversitesi
  1.   İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Dışarıda Yemek Yerken Gıda Alerjilerine Dikkat



Gün geçtikçe görülme sıklığı artan gıda alerjileri bireyleri etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Hayati sonuçlar doğurabilen gıda alerjisi reaksiyonlarının çeşitli nedenlerle yaygın olarak meydana geldiği yerin başında yiyecek içecek işletmeleri geliyor.

Endüstrileşmenin sağlamış olduğu yeni paketleme, üretim ve servis sistemleri insanların bir çoğunun ev dışında ve başkaları tarafından hazırlanmış yiyecek içeceklerle beslenmelerini yaygın hale geldi. Günümüzde gelişmiş ülkelerde nüfusun yaklaşık olarak yüzden doksanı, gün içerisinde en az bir öğününü ev dışında beslenme hizmeti sunan işletmelerinden faydalanarak besleniyor. Dışarıda yemek yeme davranışı rahatlık, sosyalleşme gibi birçok fırsat sunsa da, bazı gıdalara dokunma, soluma ve yemeye karşı gıda alerjisi olan bireyler için sağlık tehtidi oluşturabiliyor. Bununla birlikte dışarıda yeme içme imkanı sunan işletmeler.

Yiyecek içecek işletmelerinin gıda alerjilerine karşı yeteriz bilgi düzeyine sahip oldukları söylenebilir. Gıda alerjisi sorunu yaşayan tüketiciler açısından durum değerlendirdirildiğinde ise, işletmelerde var olan yetersizlikler sebebiyle tüketimin oldukça güç olduğu belirtilmekte. Araştırmacılar, gıda alerjisi olan bireylerin büyük çoğunluğunun dışarıda yemek yemekten kaçındığı, işletmelerin konu hakkında ilgi ve iletişim eksikliği olduğu ancak düzeltilirse, yaşam kaltesinin ve güvenli gıdaya ulaşmanın mümkün olacağını savunmakta.

Birleşmiş Devletler Gıda ve İlaç Dairesi ( FDA) tarafından en yaygın görülen gıda alerjileri 8 başlık altında toplanmıştır. Bu sekiz gıda alerjik reaksiyonların %90’ının oluşturmaktadır. Bu gıdalar; süt, balıklar, yumurtalar, kabuklu deniz canlıları, yerfıstığı, buğday, soya fasulyesi, kabuklu ağaç yemişleri şeklinde belirtilmiştir. Kanunla tanımlanan bu sekiz yiyecek ve bunlardan bir veya daha fazlasından türetilen protein içeren herhangi bir birleşen “büyük gıda alerjenleri” olarak adlandırılmakta. Ülkemizde ise 2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu ürünlere ek olarak gluten içeren tahıllar ve ürünleri, hardal ve hardal ürünleri, kereviz ve kereviz ürünleri, acı bakla ve acı bakla ürünleri, kükürt dioksit ve sülfitler, yumuşakçalar ve ürünleri, susam tohumu ve susam tohumu ürünler de alerjik reaksiyonlara sebep olan gıdalar içerisinde değerlendirilmekte.

Gıda alerjileri kendini açıkça belli edebildiği gibi gizli olarak da ortaya çıkabilmekte. Diğer taraftan ürün içerisinde alerjen olmasa da çapraz bulaşma yoluyla alerjenler bir ürüne bulaşabilmekte ve tüketen kişide alerjiye neden olabilmekte. Gün geçtikçe daha fazla kişinin sorun yaşadığı gıda alerjisi reaksiyonlarının sonuçlarını ortadan kaldırabilmek için FDA ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alerjen olarak belirtilen ürünlerin yiyecek içecek işletmelerinde kullanılmasında mutlaka dikkatli davranmak bu halk sağlığı sorunun etkilerini azaltmada yardımcı olabilecektir.

Haberler