İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Bilinçli Mutfak, Bilinçli Uygulamalar: Gıda Atığı Çözümleri

gelişim üniversitesi
  1.   İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Bilinçli Mutfak, Bilinçli Uygulamalar: Gıda Atığı Çözümleri


Gıda atıkları geçtiğimiz her gün artarak çoğalan küresel bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı ülkeler durumun erken farkına varıp önlemlerini de erken almaya başladılar. Ancak bu önlemler yeterli seviyede değil. Türkiye’de de artık ilgili sektörler denilebilecek yiyecek içecek hizmeti veren catering, restoran gibi işletmeler, gıda endüstrisi bu konuda bilgi sahibi, farkındalık oranı daha fazla arttı denilebilir.



Bilinçli Mutfak, Bilinçli Uygulamalar: Gıda Atığı Çözümleri
 
Gıda atıkları konusunda farkında olunması gereken en önemli nokta ise gelişmiş ülkelerde gıda atıkları gittikçe artarken az gelişmiş ya da ülkelerde 800 milyondan fazla açlık çeken insanların var olması. Bu noktada gıda atığı sadece küresel bir problem değil; aynı zamanda sosyal, etik ve ahlaki bir problem olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Bazı işletmeler gıda paylaşım uygulamaları ile yiyecekleri atığa dönüşmeden gün sonunda değerlendirmeyi umuyor. Böylelikle restoranlarda satılan yiyeceklere daha uygun fiyatlarla ulaşmak mümkün olurken gün sonunda gıdanın atığa dönüşmesinin de önüne geçilebilmekte.

Özellikle gıda endüstrisinde personel sayıları, işletme içi yoğunluk, elverişsiz koşullar, bilgi eksikliği, desteğin olmayışı gibi birçok faktör atık probleminin artmasına neden olmakta... Bu konuda son zamanlarda şefler arasında da yayılan bilinç, sosyal medya paylaşımları, duyarlı müşteriler mutfak şeflerini yeni önlemler almaya teşvik ediyor. Bu nedenle, atığa daha çok dönüşebilecek ürünler ile alternatif tarifler geliştirmeye çalışılıyor şefler tarafından... Başlangıçta insan tüketimine yönelik olmayan diye tabir edilen sebze ve meyve kabukları; renklendirici, aroma verici maddeler olarak veya kabuklu alternatif reçeteler ile ürünü kabuğuyla kullanarak çöpe gitmesinin önüne geçmeye çalışan şefler de bulunmakta.

Bazı işletmeler ise mutfaklarından çıkan meyve sebze atıklarını kompost üretimi ile tekrar mutfağa kazandırıyor. Böylelikle işletme mutfağından çıkan atık geri dönüşüme kazandırılarak tekrar mutfakta kullanılabiliyor ve bu sayede hem çöpe giden miktarın önüne geçilebiliyor hem de işletmeye ekonomik faydalar da sağlanıyor. 
 
Geri dönüşüm uygulamaları işletmeler tarafından çöpe atmaktan daha maliyetli görünebilir. Ancak atıkların geri dönüşümünü sağlamak düşünülen kadar zor değil. Bunun için artık işletmelerde bulundurulabilecek boyutlarda kompost cihazları üretilmiş durumda. Tek çözüm bu da değil tabii ki. Bu konuda destek veren belediyeler de var. Bu belediyelere yakın işletmelerin bu anlamda atıklarını biriktirmesi daha kolay olabilecektir. Tabii burada atık biriktirirken de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmakta. Kompost kalitesini artırmak için atığın kaynağında ayrı olarak biriktirilmesi gerekmektedir.
 

Haberler