İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Marmara Denizi'ndeki Müsilajın Önemli Bir Kısmı İstanbul Kaynaklı

gelişim üniversitesi
  1.   İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Marmara Denizi'ndeki Müsilajın Önemli Bir Kısmı İstanbul Kaynaklı


Müsilaj ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Müsilaj Araştırma Komisyonu bir rapor hazırlıyor ve rapor tamamlanmak üzere. Müsilajla ilgili şuana kadar yapılan araştırmalar Marmara Denizi’ndeki kirliliğin dörtte üçüne yakın kısmının İstanbul’dan kaynaklandığını gösteriyor.


Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi’ni saran müsilajdan, nedenlerinden ve İstanbul başta olmak üzere kıyı şeridinde yer alan illerde neden olabileceği olası sorunlardan bahsetmiştik. 

Uzmanlara göre müsilajın üç temel nedeni bulunuyor. Küresel ısınma, Marmara Denizi’nin yapısal kendi özelliği ve şehir atık suları, sanayi atıkları ve kötü tarım uygulamalarının meydana getirdiği kirlilik. Denizin üst su düzeyi 6 ay içinde yenilenirken alt kısım ancak 6 yılda kendini yenileyebiliyor. Dolayısıyla özellikle kirliliğin acilen önlenmesi gerekiyor.

Çözüm olarak uzmanlar belediyeler tarafından ileri biyolojik arıtma tesisleri yapması gerektiğini belirtiyor. Dahası Marmara Denizi’nin müsilajdan kurtulması için şuanda 16 adet biyolojik arıtma tesisine ihtiyaç var.  Marmara Denizi’nin Çevre Koruma Alanı ilan edilmesiyle de Marmara Denizi’nin kirleticilerden arındırılabileceği ifade ediliyor. Bununla birlikte Gemi atıkları ve sintinelerin çok iyi takip edilmesi, Kirletici ve vahşi balıkçılık sona erdirilmesi, belli büyüklükten küçük olan balıkların avlanmaması ve sanayi tipi balıkçılığın yasaklanması gibi kuralların konulmasının da müsilajın önüne geçmede önemli rol oynayacağına dikkat çekiliyor.
 
 
 

Haberler