İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Ramazan Ayında Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmak Önem Taşıyor

gelişim üniversitesi
  1.   İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Ramazan Ayında Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmak Önem Taşıyor


Müslümanların Oruç ayı olan Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiği bu yıl daha fazla önem taşır hale geldi. Oruç tutulurken bir taraftan Covid-19 pandemisi nedeniyle bağışıklık sisteminin düşmeyeceği bir beslenme planın oluşturulması önem taşırken diğer taraftan da oruç tutanların hem su sıvı hem de besin ihtiyaçlarını yeterince karşılayabilmelerine dikkat etmesi gerekiyor.


Ramazan ayında doğru beslenebilmek için oruç tutanlara bağışıklık sistemini koruyabilecekleri bazı tavsiyeler:
 
  • Su, tüm vücut sistemlerinin doğru şekilde çalışabilmesi için gerekli en önemli unsurdur. Günde ortalama 2.5-3 litre su içilmeye dikkat edilmeli. Vücudun sıvı elektrolit dengesi için büyük önem taşıyan su sahur-ihtar vakti arasında aralıklarla tüketilmelidir. Diğer taraftan sahur vakti içilecek birkaç bardak su da hem gün içinde metabolizmayı daha hızlı tutacak hem de vücudun su ihtiyacını karşılayacaktır.
  • Bağışıklık sisteminin korunmasını sağlayan en önemli besin grubu vitamin grubudur. Bu nedenle hem vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilmek hem de bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek için mutlaka sahur ve iftarda mutlaka sebze grubuna yer verilmelidir. Sebzeler ne kadar az işlenirse o kadar az vitamin kaybına uğrar. Bu nedenle düzenli olarak salata tüketmek vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin alınmasını sağlayacaktır.
  • Vitamin ihtiyacını karşılayan ve bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli gıdalardan biri de meyve grubudur. Ancak meyvenin fazlaca doğal meyve şekeri içerdiği göz önünde bulundurulduğunda günde 2-3 porsiyonu geçmeyecek miktarda meyve tüketilmelidir.
  • Protein kaynaklı besinler ise (et ve türevleri, süt ve türevleri ile bitkisel kaynaklı proteinler olan kuru baklagiller) bağışıklık sistemini koruma işlevinin yanı sıra hücrelerin büyüme, gelişme ve onarımı açısından en önemli besin grubudur. Bu nedenle dengeli olarak hayvansal ve bitkisel kaynaklı protein grubunun yeterli tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek ürünler hem metabolizmayı hızlandıracak hem de gün içinde daha uzun tok kalmayı sağlayacaktır. Örneğin beyaz undan yapılan ürünler yerine tam tahıllı ürünler tercih edilebileceği gibi az yağlı ve az şekerli ürünler de sindirimin daha yavaş olmasını sağlayacaktır. Diğer taraftan protein kaynaklı besinler mideyi daha geç terk ettiğinden gün içinde daha uzun süre tok kalmayı sağlayacaktır.
  • Tuzlu ürünler (fermente et ürünleri, turşu, zeytin gibi) gün boyu daha fazla susamaya neden olacağından bu ürünler sahur yerine iftar zamanı tercih edilmelidir.
  • Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini alabilmesi için mutlaka sahur vakti yemek yenmesi gerekmektedir. Bu yemek erken saatlerde yapılan küçük bir kahvaltı olarak düşünülebilir. Sahurda yemek yemeden tutulan oruç bir taraftan metabolizmanın yavaşlamasına neden olurken diğer taraftan gün içinde halsizlik, sürekli uyku durumu ve baş ağrısı gibi sorunlara neden olabilir.

Haberler