İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Perseverance adlı uzay aracı Mars’a iniş yaptı

gelişim üniversitesi
  1.   İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Perseverance adlı uzay aracı Mars’a iniş yaptı


Mars’ın keşfi amacıyla yola çıkan NASA’nın Perseverance adlı uzay aracı, 7 ay süren 480 milyon kilometrelik yolculuğunu başarılı bir şekilde sona erdirerek Mars yüzeyine indi.


30 Temmuz 2020 Perşembe günü yola çıkan uzay aracı, planlanan görevi kapsamında yaklaşık 1 yıl boyunca (Mars yılı) Mars’tan kaya ve toprak örneklerini toplayıp dünyaya getirecek. Dünyada uzay aracına ait görüntüler büyük ilgi çekti.

Kızıl Gezegenin bundan milyarlarca yıl önce Dünya’ya benzediği tahmin ediliyor. Mars’a gönderilen uzay aracı Mars’ın geçmişini araştırarak bu dönemlere ait izlere ulaşmaya çalışacak. Özellikle kayaların organik molekül içeriğinin araştırılması hedefleniyor. Ayrıca Jezero Krateri'nde (kraterin su geçmişi bulunmakta ve yapısı Salda Gölü’ne benziyor) mikroorganizmalar incelenerek mikrobiyolojik yaşama dair izler aranacak. Karbondioksit açısından zengin gezegen atmosferinin unsurları da çalışma kapsamında incelenerek, gelecekte gezegene gidecek astronotlar için oksijen üretimini hedefleyen bir deney de yapılacak.

Perseverance adlı uzay aracı, Ingenuity isimli bir helikopter ile çalışmalarını sürdürecek. Adı geçen helikopter yardımıyla ulaşılması zor olan bölgelerden örnek toplanacak. Bununla birlikte, Perseverance’da şimdiye kadar uzaya yollanan en yüksek teknolojiye sahip astrobiyolojik laboratuvar olduğu belirtiliyor.

Haberler