İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Covid-19’un İstanbul’a Etkileri

gelişim üniversitesi
  1.   İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Covid-19’un İstanbul’a Etkileri


Nisan 2020 tarihinden beri tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 hız kesmeden yayılmaya devam ediyor ve hem yeni hasta sayısı hem de ölenlerin sayısı her geçen gün artıyor.


Son rakamlara göre İstanbul’da görülen Covid-19 vaka sayısı mevcut vakaların %40.0’ından fazla. Özellikle havaların soğumasıyla grip mevsiminin başlaması insanların bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiliyor. Bu da Covid-19’a yakalanma ihtimalini arttırıyor. Gerek yerel yönetimler gerekse Sağlık Bakanlığından Covid-19’a karşı nasıl korunacağına ilişkin bilgilendirmeler yapılıyor ve çeşitli önlemler alınıyor ancak Covid-19 hala başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin her yerinde ve her alanda bir dönüşüme neden oldu.

İstanbul’un Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren konumu göz önüne alındığında makro düzeyde ticaret, sanayi ve lojistiği olumsuz yönde etkiledi Covid-19. Özellikle belirli bir dönem sınırların kapatılmış olması uluslararası ticari faaliyetlerin önemli ölçüde azalmasına neden oldu.

İstanbul’da küresel salgın Covid-19’un en önemli etkilerinden biri de mikro düzeyde ekonomik hayatta görüldü ve pek çok işletme kepenklerini kapatmak zorunda, bu da ekonomik dar boğazı beraberinde getirdi ve getirmeye devam ediyor. Hizmet sektörü başta olmak üzere pek çok farklı sektörde çalışan kişi işini kaybetti.

İstanbul her yıl 12 ay boyunca turist ağırlayan şehirlerden biri olmasına karşın turist sayısında geçen yıla oranla %90.0’ın üzerinde azalma oldu. Bununla bağlantılı olarak konaklama, yeme-içme, hediyelik eşya, eğlence mekanları gibi turizmle ilişkili pek çok işletmenin ekonomik kayıplar yaşamasına neden oldu.

Pandeminin psikolojik, sosyal ve toplumsal etkileri de hala devam ediyor. Hastalığa kendi ya da yakınları yakalananlarla risk grubunda olanlar psikolojik olarak ciddi şekilde etkilendi. Toplumda sosyal davranışlar tamamen değişti, öğrenim biçiminden çalışma biçimine, alışveriş yapma davranışından sosyalleşme davranışlara kadar Covid-19 İstanbul’da her şeyi değiştirdi.  

Haberler