İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Alternatif Bir Ürün: Aquafaba

gelişim üniversitesi
  1.   İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Alternatif Bir Ürün: Aquafaba



İlk kez 2015 yılında Amerika’da keşfedilen Aquafaba hem gıda alerjisi ve intoleransı olanlar hem de vegan beslenenler için pek çok tarifin tüketilebilir hale gelmesini sağlıyor.

Baklagiller Türk mutfağında yer alan önemi bir besin gruplarından biri. Sıcak ya da soğuk olarak hazırlanabilen, ana yemek ya da başlangıç olarak tüketilen baklagiller çoğu zaman hem sindirimi kolaylaştırmak hem de pişirme süresini kısaltmak ve bakliyatın iyi pişmesi için haşlanıyor. Haşlama sonrası elde edilen su ise günümüzde alternatif bir ürün olarak pek çok reçetede yer alıyor ve Aquafaba olarak ifade ediliyor.

Son yıllarda özellikle yurt dışında yaygın olarak tüketilmeye başlayan, ülkemizde ise yeni tanınmaya başlayan doğal ürünlerden biri Aquafaba. Aquafaba, su ve bakliyat kelimelerinin birleşiminden adını almış ve baklagillerin haşlanıp süzüldükten sonra kalan suyuna deniyor ancak çoğunlukla nohut suyu için kullanılıyor bu isim. Aquafaba vegan beslenenler için önemli protein kaynağıyken beslenme tercihlerinden dolayı pek çok ürünün yerini de tutmakta. Çünkü nohut yüksek miktarda bitkisel protein ve karbonhidrat içermekte. Nohut pişirildiydinse ise nohuttaki nişasta pişirme suyuna geçmekte. Bununla birlikte nohut bitkisel proteinler açısından da zengin olmakla birlikte yağ, vitamin ve mineral de ihtiva etmektedir. İşte nohut haşlanırken tüm bu bileşenler nohut suyuna geçerek jelleşme, emülsiyon, köpük oluşturma gibi özellikler katmakta nohut suyuna. Bu bol nişastalı su hafif jölemsi bir özellik göstermekte ve yumurtanın kullanıldığı tariflerde yumurtanın fom özelliğini taklit edebildiğinden yumurtanın yerine tercih edilebilmekte. Çünkü Aquafaba tıpkı yumurta gibi çırpıldığında kabaran ve köpüren özelliğe sahip. Bununla birlikte Aquafaba bazı tariflerde sütün yerini de alabiliyor. Dolayısıyla özellikle veganlar, yumurta alerjisi ve laktoz intoleransı olanlar için yumurta ve sütün ikamesi olarak kabul edilmekte.  Dahası Aquafaba antioksidan maddeler ve sağlıklı yağlar içermesi açısından da önemli bir ürün.

Haberler