İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

2020’nin Gastronomi Trendleri ve 2021’in Trend Öngörüleri

gelişim üniversitesi
  1.   İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


2020’nin Gastronomi Trendleri ve 2021’in Trend Öngörüleri


Gastronomi Trendleri her yıl gastronomi tüketicilerinin tüketim eğilimlerine göre değişkenlik göstermektedir. Covid-19 salgınının etkisiyle evlerde uzun süre geçiren insanlar, gıda ve sağlık ilişkisinden ötürü sağlıklı beslenmeye özen göstermeye başlamışlardır. 2020 Gastronomi Trendleri de bu durumdan etkilenmiştir. 2021 Gastronomi Trenlerinde ise sağlıklı beslenme meylinin devam edeceği öngörülmektedir.


 
2020’nin Gastronomi Trendleri:

Şekeri azaltılmış ve bitter çikolatalar, mevsiminde yerel ürün, nebati gıda tüketiminde artış, dondurulmuş gıda1, bezelye proteini, aralıklı oruç (IF) beslenme biçimi, hayalet mutfaklar (sadece teslimat noktası şeklinde çalışarak 2019’dan beri kendilerine olan talebi artırmışlardır), Flexitarian (Vejetaryenlerin kendi aralarında yeme biçimlerindeki farklı kutuplaşmaları ile yeni yeme biçimi sergileyen farklı adlandırılmış yapıların oluşacağı düşünülmektedir), Fast Food kahvaltı, Güney Afrika ürünü Biltong (Kurutulmuş et) 2, düşük alkollü ve alkolsüz içecekler2, 3, Kelp (Deniz yosunu), bilinçli mutfak tüketimi, hayvansal gıda kullanmadan yapılan hayvansal gıda lezzetinde yiyecekler, sosyal medyanın yemek yeme üzerine artan etkisi3, Hiper bölgesel mutfak, kahve bazlı kokteyller, tatlı humus, gelişen çocuk menüleri, sufle krep, Ube, süslü büyük tatlılar4
 
2021’in Öngörülen Gastronomi Trendleri:

Online yemek kursları, ev yapımı makarnalar, bilinçli çevre ambalajları, bitki bazlı gıdalar, fermantasyon uygulamaları, al-pişir kitleri5, nostaljik ürünlere modern dokunuşlar, bağışıklık güçlendiriciler ve probiyotikler6, şeflerden yemek kitleri, şişelenmiş içecekler yerine kutu içecekler, açlık üzerine farkındalık7, postbiyotikler, hayvansal protein işlevi gören bitkisel protein, mikro yeşillikler, iklim değişikliği ile mücadele eden restoranlar (Cool Food), Kelp, baharat kullanımında artış8.
 
 
Kaynakça:
1 Naylor, Tony. 20 Food Trends For 2020. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/20-food-trends-2020 (Erişim Tarihi: 09.02.2020).
2 Weinberg, Sarah. The 12 Food Trends You're Going To See Everywhere In 2020. https://www.delish.com/food/a30431915/food-trends-2020/ (Erişim Tarihi: 09.02.2020).
3 Food trends for 2020. https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/what-2019-taught-us-about-food/food-trends-for-2020 (Erişim Tarihi: 09.02.2020).
4 Thorn, Elizabeth. 25 Interesting Food Trends To Follow In 2020. https://bigseventravel.com/food-trends-in-2020/ (Erişim Tarihi: 09.02.2020).
5 The 15 Food Trends You're Going To See Everywhere In 2021.  https://www.delish.com/food/a35036824/food-trends-2021/ (Erişim Tarihi: 09.02.2020).
6 Top 7 Food Industry Trends For 2021. https://www.edlong.com/top-7-food-industry-trends-for-2021/ (Erişim Tarihi: 09.02.2020).
7 How Will We Eat in 2021? 11 Predictions to Chew On. https://www.nytimes.com/2020/12/22/dining/food-trends-predictions-2021.html (Erişim Tarihi: 09.02.2020).
 8 These Will Be The Biggest Healthy Food Trends in 2021, According to A Dietitian. https://www.today.com/food/these-will-be-biggest-healthy-food-trends-2021-according-dietitian-t203476#anchor-1Postbiotics (Erişim Tarihi: 09.02.2020).
 
 

Haberler