İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Pandemi Döneminde Vitamin Kullanımı Arttı

gelişim üniversitesi
  1.   İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Pandemi Döneminde Vitamin Kullanımı Arttı


Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kontrolsüz kullanılan kullanılan ilaç formundaki vitaminler başka hastalıklara neden olabiliyor.


Tüm dünyada birçok kişinin ölümüne neden olan Covid 19 pandemisi bir yıldan daha uzun süredir devam ediyor. Her ne kadar pandeminin önüne geçmek için aşılama başta olmak üzere çeşitli önlemler alınmaya çalışılsa da uzmanlar tarafından hastalığın olumsuz etkilerinden korunmada ve hastalıkla mücadelede güçlü bir bağışıklık sisteminin önemi vurgulanıyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirmede vitamin kaynaklı besinlerin yeterli ve dengeli olarak alınması gerekiyor. Dolayısıyla pandemiyle birlikte vitamin kullanımı da arttı. Özellikle C ve D vitaminleriyle gıda takviyelerine olan talebin son bir yılda geçmiş yıllara göre ciddi oranda arttığı görülüyor. En önemli problem ise bu vitaminlerin ve gıda takviyelerinin reçetesiz olarak eczanelerden alınabilmesi ve hatta internet ortamında ya da marketlerde hiçbir kontrolsüz şekilde satılabiliyor olması. Ancak doktor tavsiyesi olmadan alınan vitamin ve gıda takviyeleri sağlık açısından önemli riskleri de beraberinde getirebiliyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirmede ilaç formundaki vitamin ve gıda takviyeleri yerine taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi kontrolsüz ve bilinçsiz vitamin kullanımının oluşturacağı riskleri ortadan kaldırmada en doğru yol. Diğer taraftan yapılan araştırmalar taze meyve ve sebze tüketiminin stresi azalttığını ve zihin sağlığını da güçlendirdiğini de ortaya koyuyor. Dünya Sağlık Örgütüne göre yetişkin bir insanın günde altı porsiyon meyve ve sebze tüketmesi öneriyor. Dolayısıyla günlük diyette alınacak altı porsiyon meyve ve sebze hem bağışıklık sistemini güçlendirmede hem de stresi azaltmada en etkili yol olarak görülüyor.

Haberler