İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Küresel Isınma Mevsimleri Ortadan Kaldırıyor

gelişim üniversitesi
  1.   İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Küresel Isınma Mevsimleri Ortadan Kaldırıyor


İstanbul Haziran ayının nerdeyse sonlarına kadar yazı bekledi. Çok değil yaklaşık beş yıl önce Nisan ayıyla artmaya başlayan sıcaklar Mayıs ayının sonlarında yaz sıcaklıklarına ulaşmaya başlardı. Yazın habercisi ilkbahar yavaş yavaş gelirdi.


Son yıllarda hava sıcaklığıyla ilgili durum değişti. Bu yıl sadece İstanbul da bile neredeyse Haziran ayının üçüncü çeyreğine kadar hava ısınmadı, sürekli yağan yağmurlar ve gün içinde bile değişen hava sıcaklıklarıyla bir açıp bir dökülen meyve çiçekleri yok oldular. Aslında uzmanlar yılın ilk günlerinde uyarmıştı bu konuda. Küresel ısınma sonucunda hava sıcaklığının aniden artacağını, Kuzey Yarımküreden başlayarak güneye doğru ilkbahar ve Sonbaharın ortadan kalkacağını, sıcaklıkların aniden yükselip aniden düşeceğini belirtmişlerdir. Küresel ısınmaya bağlı olarak İlkbahar’ın neredeyse üç haftaya düştüğü 2021 yılında Küresel ısınmanın etkileri gittikçe daha fazla hissedilmeye başlandı.

Küresel ısınmanı dünya üzerindeki etkileri aslında 2013 yılından beri araştırılıyor. Söz konusu yıllarda etkileri çok hissedilmeyen küresel ısınma sadece sekiz yılda mevsimleri ortadan kaldıracak kadar hızlı ilerledi. Küresel ısınmanın en önemli nedeni atmosferde ısıyı tutan karbondioksit gibi gazların artması sonucu dünya yüzeyindeki sıcaklıkların artması. Bu gazların atmosferde artışına neden olan en önemli faktör ise insanların bilinçsizce endüstriyel ve tarımsal faaliyetler yapması gibi kaynakların bilinçsiz kullanımı olduğu belirtiliyor. Bu durum ise aşırı ve ani hava artışı, kuraklık, beklenmedik fırtına, su basması gibi olaylarla karşımıza çıkıyor ve alışılmışın dışında meteorolojik olayların oluşmasına neden oluyor. Örneğin bu yılın Haziran ayında Kanada’da aşırı sıcaklardan ölen kişi sayısı 719’u geçti.

Küresel ısınmanın önüne geçmek sanıldığı kadar zor değil. Bireysel olarak evlerimizde enerji dostu ürünler kullanmak, elektrik kaynaklarından tasarruf edecek önlemler almak, suyun olabildiğince az ve verimli kullanılmasını sağlayacak önemler almak, şahsi araçlardan daha çok toplu taşıma kullanmak bile küresel ısınmanın önüne geçmede alınabilecek basit uygulamalar.

Haberler