İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Küresel Isınma Ekosisteminin Geleceğini Tehdit Ediyor

gelişim üniversitesi
  1.   İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Küresel Isınma Ekosisteminin Geleceğini Tehdit Ediyor


Son yıllarda dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan biri küresel ısınma ve iklim değişikliği. Küresel iklim değişikliği sadece insanların değil aynı zamanda ekosistem içinde yer alan tüm canlıların yaşamını tehdit ediyor.


Uzmanlar tarafından küresel iklim değişikliğine neden olan çeşitli faktörlerin olduğu ifade ediliyor. İnsan nüfusunun kontrolsüz artışı ve buna bağlı olarak enerji  kullanımı ve endüstriyel üretime olan ihtiyacın artması en önemli nedenlerin başında yer alıyor. Çünkü insan nüfusu ne kadar artarsa o kadar fazla enerji kullanımı söz konusu olduğu gibi insanların ihtiyacını karşılayacak mal ve hizmetlerin üretimi de artıyor. Kontrolsüz enerji kullanımı ve üretimin artması da çevrenin kirlenmesi anlamına geliyor. Diğer taraftan artan nüfus daha fazla su, hava ve toprak kirliliğine neden oluyor.   

İnsanların ağaçları kesmesi, tarımsal üretimde kullanılan ilaçların toprağı kirletmesi gibi toprağa verilen zararlar da sera gazı emisyonun oluşmasına neden olan nedenler arasında. Yani insanlar tarafından çevreye salınan zararlı elementler atmosferdeki ışınları tutarak atmosferin ısınmasına neden oluyor. Bu durum da karşımıza şiddetli doğa olayları (hava sıcaklıkların aşırı artışı ya da azalış), kuraklık ya da sel, kasırga, erozyon, yağış rejiminde düzensizlik gibi sera gazı artışına ve küresel ısınmaya bağlı doğa olayları olarak çıkıyor. Bu düzensiz doğa olayları ise ekosistemin her geçen gün daha fazla zarar görmesine neden oluyor. Günümüzde doğa olaylarında düzensizliğe neden olan küresel ısınma, araştırmacılara göre uzun vadede ısı artışı ve hava kirliliğine bağlı hastalıklara, alerjilere, su ve gıda tedariki konusunda sorunlara neden olabilecek.

Küresel ısınma insanlığa zarar vereceği gibi diğer çalılara ve doğaya da zarar verecek türden bir sorun. Nitekim küresel ısınmayla ekosistemde var olan pek çok canlının da gün geçtikte yok olacağı düşünülmekte. Bununla birlikte sadece 80 yıl sonra küresel ısınma sonucu buzulların eriyeceği ve deniz seviyesinin şuan oluğundan 20 cm daha yüksek olacağı, sadece önümüzdeki 5 yıl içinde dünyadaki hava sıcaklığının 1.5 derece artabileceği öngörülmekte. Bu da bir çok canlının küresel ısınmaya bağlı ölmesi anlamına geliyor.

Evrende yaşayan tüm canlılar üzerinde pek çok olumsuz etkisi olan küresel ısınmanın önüne geçebilmek için yapılacaklar aslında çok zorlayıcı önlemler değil. Yenilenebilir kaynakların ve geri dönüşümlü ürünlerin kullanımı, enerjinin daha verimli kullanılması, çevre bilincinin arttırılması, gıda isafının önlenmesi gibi basit önlemlerle küresel ısınmanın önemli ölçüde önüne geçilebilir.

Haberler