İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Kurban Bayramında Et Tüketimi Nasıl Olmalı?

gelişim üniversitesi
  1.   İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Kurban Bayramında Et Tüketimi Nasıl Olmalı?


Kurban Bayramı'nda etlerin dinlendirilmesi ve doğru yönteme pişirilmesi hem ürün kalitesini artırıyor hem de hastalığa neden olan unsurların ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor.


Kurban bayramı İslamiyet dinine mensup kişilerin en önemli günlerinden biri. Aile üyelerinin bir araya geldiği bu günün en özel ritüellerinden biri de Müslümanların Allah’ın emirlerine boyun eğdiklerini göstermek için kurban kesmeleri. Dini özelliklerinin yanı sıra paylaşma, yardımlaşma gibi sosyal boyutu da ola kurban bayramında kurban etleri ekonomik durumu çok iyi olmayanlarla da paylaşılarak herkesin et yemesi amaçlanıyor.

Kurban etlerinin sağlıklı tüketimi için kesim sırasında dikkat edilmesi gereken pek çok faktör var. Öncelikle hayvanın hangi koşullarda kesildiği önem taşıyor. Toprak alanlarda ya da usulüne uymadan yapılan kesimler ete mikroorganizmaların bulaşmasına neden olabiliyor. Yine hastalık yapıcı mikroorganizmaların ete bulaşmaması için sakatatların da delinmeden çıkartılarak ete temasının önlenmesi gerekiyor.
Kurban bayramında etlerin kesim gerçekleşir gerçekleşmez kavurma yapılarak tüketilmesi ve gelenlere ikram edilmesi önemli bir adet. Ancak kesilir kesilmez etin pişirilmesi doğru değil. Çünkü yeni kesilen hayvanda ölüm katılığı denen bir sertlik meydana geliyor. Rigor mortis olarak isimlendirilen bu durum kesim gerçekleşir gerçekleşmez hayvanın kaslarının kasılmasından kaynaklanıyor. Bu durumu gidermek için hemen tüketilmek istenen etlerin mutlaka en ez bir gün dinlendirilmesi gerekiyor.

Kurban etlerini tüketmede sıklıkla kullanılan pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Etlerin pişirilmesinde ise en fazla tercih edilen pişirme yöntemleri kavurma ve mangal yapılması. Kavurma yapılan etlerde en önemli problem tuzun gereğinden fazla ve gereğinden fazla yağlı etin kullanılması. Doymuş yağ ve kolestrol içeren etler aşırı yağlıysa ve sıklıkla tüketiliyorsa ve aynı zamanda tuz içeriği de fazlaysa hipertansiyon, kalp hastalıkları gibi hastalıkları tetikleyebiliyor. Mangal yapımında ise etin direk ateşle temasından kaçınarak en az 15 cm. yüksekten etin pişirilmesi ette bulunan proteinlerin bozulmadan kalması açısından öenmli. Ayrıca mangalda pişen etlerin iç kısmının da tam olarak pişmesinin sağlanması etteki doğal olarak bulunan bazı hastalıklarında ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.

Haberler