İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

İstanbul'da Toplu Taşıma Araçlarında HES Kodu Zorunlu Hale Getiriliyor

gelişim üniversitesi
  1.   İstanbul Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


İstanbul'da Toplu Taşıma Araçlarında HES Kodu Zorunlu Hale Getiriliyor


İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle zorunlu hale getirilen HES uygulaması artık toplu taşıma araçlarında da uygulanacak. On beş milyondan fazla kişinin yaşadığı İstanbul’da da HES uygulaması 15 Ocak 2021 tarihi itibarıyla toplu taşıma araçlarında da uygulanacak.


Dünya bir yandan Covid-19’un etkileri ve yarattığı tahribatla uğraşmaya çalışırken bir yandan da virüsü yok etmeye yönelik çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 2020 yılının son aylarında virüse çare olacağı düşünülen aşı çalışmalarıyla ilgili önemli yol kat edildi. Bilim insanları ise sadece aşı değil hastalığın tedavisinde kullanılabilecek ilaçlar üzerinde de klinik çalışmalarına devam ediyorlar.

Şu anda aşı çalışmalarının sonuçlarının neler olacağı, gerçekten virüsü ortadan kaldırıp kaldırmayacağı merak ediliyor. Uzmanlar ise aşı olunsa bile kişisel tedbirlere uymaya devam edilmesi gerektiğinin altını önemle çiziyorlar. Özellikle virüsün mutasyona uğruyor olduğuna dair veriler ve aşı çalışmalarının sonuçlarının henüz yaygın olarak alınmamış olması kişisel önlemlere uymayı zorunlu hale getiriyor. Bu nedenle daha önce kamu kurum ve kuruluşları ile birçok özel işletme tarafından uygulamaya konulan HES (Hayat Eve Sığar) kodu uygulaması toplu taşıma araçlarında da zorunlu hale getiriliyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle zorunlu hale getirilen HES uygulaması artık toplu taşıma araçlarında da uygulanacak. On beş milyondan fazla kişinin yaşadığı İstanbul’da da HES uygulaması 15 Ocak 2021 tarihi itibarıyla toplu taşıma araçlarında da uygulanacak. Bu bağlamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbulluların sorunsuz bir şekilde seyahat edebilmesi için İstanbul Kart ile HES kodlarının eşleştirilmesi çalışmalarına başladı. Covid-19 riski ya da teması olan kişilerin toplu taşımadan riski ortadan kalkana kadar yararlanamamasını amaçlayan uygulamada İstanbul Kart ile HES kodu arasında eşleşme sağlanacak. Bu sayede toplu taşıma kullanırken risk söz konusu olduğunda İstanbul Kart uyarı verecek. Corona virüs tanılı hastaların, taşıyıcıların veya bu kişilerle temasta olanların toplu ulaşım kullanımı geçici olarak engellenecek.

Haberler